Afectiuni ale urechilor pisicii – Cauze comune ale secretiilor urechii

Afectiuni ale urechilor pisicii – Cauze comune ale secretiilor urechii

Daca ai observat ca pisica ta a prezinta un comportament ciudat – isi scutura capul si se scarpina in urechi, poate insemna ca are o problema cu urechile.
In cazul in care comportamentul descris mai sus este completat de secretii galbene sau inchise la culoare si un miros puternic din zona urechilor, atunci este cazul sa faceti o vizita la veterinar.

Cauze comune ale secretiilor urechii la pisici

Cand urechile pisicilor sunt sanatoase, au o culoare rozalie in interior si sunt curate. Urechile sanatoase nu prezinta miros, au foarte putina ceara pe interior si, bineinteles, par sa detecteze cel mai mic sunet de la kilomteri distanta.

Cand pisicile au probleme la urechi, comportamentul lor se schimba si include:

  • atingerea frecventa a urechilor cu labuta
  • scarpinat
  • sensibilitate la atingere
  • scurgeri galbene, portocalii sau inchise la culoare
  • pierderea auzului
  • pozitie inclinata a capului
  • scuturarea capului
  • pierderea echilibrului

Care sunt cauzele cele mai comune ale secretiilor urechii

  • Raia auriculara – atat de micuti incat sunt vizibili doar la microscop, acesti paraziti reprezinta una dintre cele mai comune cauze ale problemelor urechii, la pisici. Desi pare inofensiva, raia auriculara nu trebuie negalijata pentru ca se poate agrava destul de tare, generand infectii puternice. Despre aceasta afectiune, poti citi mai multe AICI
  • Infectiile urechii – sunt o problema foarte serioasa, fiind nu doar extrem de neplacute pentru pisica, ci si foarte periculoase daca nu sunt tratate la timp. Efectele unui tratament intarziat pot duce chiar si la surzire. Infectiile sunt cauzate de bacterii.
  • Alte cauze. Secretiile auriculare mai pot fi determinate si de alergii, acumulari de ceara, tumori, polipi, reactii la anumite medicamente, probleme ale sistemului imunitar.

Tratamente comune pentru secretiile urechii la pisici

Tratamentul pentru problemele urechii trebuie stabilit doar de medicul veterinar, in functie de diagnosticul pus, in urma consultului si investigatiilor.

  • Tratamentul pentru raia auriculara – include, de obicei, curatari regulate si medicatie locala.
    Raia auriculara se transmite foarte usor catre alte animale, deci, daca in casa ta se regasesc si alte patrupede, e necesar ca toate sa faca o vizita veterinarului.
  • Tratamentul pentru infectii – depinde, in primul rand, de cauza infectiei. In functie de analize, medicul poate prescrie: antibiotice, antifungice, antiinflamatoare.

Prevenirea problemelor cu urechile la pisici

Pentru a-ti ajuta pisica sa aiba urechi sanatoase si fara secretii suparatoare, verifica regulat interiorul acestora, pentru a observa daca se acumuleaza ceara sau apar inflamatii si mirosuri neplacute. La primul semn ca ceva nu este in regula, iti recomandam sa faci o vizita veterinarului. Intodeauna este mai bine sa incepi un tratament mai devreme.

!!! Nu incerca niciodata sa cureti tu urechile pisicii, introducand obiecte in canal. Acesta este foarte delicat si se poate rani usor. In plus, nu trata niciodata pisica din propria initiativa. Medicul veterinar este singurul care poate sa faca diferenta intre diversele cauze si iti poate recomanda tratamentul potrivit.

 

Sursa foto: unsplash.com