Toti stapanii de caini si pisici adora sa isi vada companionii zburdand veseli prin iarba. Este o imagine de care trebuie te bucuri de fiecare data cand ai ocazia, dar tine minte ca iarba inalta, mai ales pe timpul verii, ascunde diverse pericole. Pe langa antipaticele capuse, pe care trebuie sa le tii la distanta cu solutiile antiparazitare, vara este nevoie, ca dupa fie care plimbare in zone cu vegetatie mare, sa iti inspectezi cu atentie pietenul blanos, in cautare de…ariste!
Aristele sunt capetele in forma de spic ale diverselor tipuri de iarba care se lipesc enervant de sosete sau sireturi, atunci cand trecem printr-o zona cu vegetatie inalta. Forma acestor capete ce contin seminte este foarte potrivita, nu doar pentru a se agata de materiale, ci si pentru a penetra pielea animalelor si a se adanci pur si simplu in orificiul creat, neexistant posibilitatea ca ea sa poata fi eliminata pur si simplu.
Traseul aristelor, in corp este unul singur – spre interior, iar in acest caz, interventia veterinarului ramane singura solutie, deoarece odata ajunse in organism, aristele vor migra.
Suna infricosator, nu-i asa?
Din pacate, aceste balarii pot fi chiar foarte periculoase si vor cauza, in cel mai fericit caz, doar o infectie usoara. Capetele ghimpate ale plantei se pot infige in orice parte a corpului cainilor sau pisicilor – de la zona labelor care e cea mai expusa, pana la urechi, burtica, ochi, nas sau gura.
Asa cum ziceam, pericolul principal al aristelor este dat de faptul ca acestea migreaza in interiorul organismului. Spre exemplu, daca un catel are nesansa de a aspira un spic, atunci ricul cel mare este ca acela sa migreze pe caile respiratorii, pana la plamani.
Aristele care patrund sub piele pot provoca si ele infectii destul de grave, puroi, inflamatii, roseata accentuata.
Deci, mare atentie la semnele pe care ti le ofera animalul si adreseaza-te veterinarului daca observi simptomele pe care le vom descrie in continuare:
Bineinteles, nu exista nicio solutie care sa asigure protectia completa. Mai mult, unele animale sunt mai predispuse, avand parul sau urechile lungi.
Pentru a preveni complicatiile iti recomandam:
Sursa foto: pixabay.com
Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…
Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…
Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…
Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…
Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…
Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…