Castrarea si sterilizarea cainilor: Importanta, riscuri si recomandari

Castrarea si sterilizarea cainilor: Importanta, riscuri si recomandari

Castrarea sau sterilizarea este, cu siguranta, una dintre cele mai responsabile decizii pe care le poti lua pentru cainele tau, fiind o interventie ce aduce cu sine o serie de beneficii, atat pentru tine, ca stapan, dar si pentru animalul tau, din punct de vedere medical.
Deoarece exista multe intrebari legate de procedura, de la beneficii si riscuri, pana la metode si costuri, am decis sa abordam acest subiect, in detaliu, tocmai pentru a te ajuta sa iei o decizie informata.

Diferenta dintre castrare si sterilizare

Sterilizarea, la caini, se refera la indepartarea chirurgicala a organelor de reproducere la femelele de caine, iar castrarea, se refera la aceeasi procedura, insa pentru masculi.
Cand o femela de caine este sterilizata, veterinarul indeparteaza ovarele si uterul acesteia, facand imposibila reproducerea, eliminand menstruatia si, implicit, perioada de “calduri”. In mod obisnuit, comportamentul asociat acestei perioade, va disparea si el, insa aceasta depinde de fiecare exemplar.
Castrarea presupune indepartarea testiculelor (si a structurilor asociate) masculilor de caine. Aceasta procedura, ca si la femele, va face imposibila reproducerea si va elimina comportamentul asociat, depinzand si la masculi, de varsta si particularitatile fiecarui exemplar.

Ambele interventii se desfasoara sub anestezie totala si, desi pot exista diverse riscuri, nu implica, de obicei, probleme. Singurele dezavantaje fiind, in general, cele legate de recuperare.

De ce sa iti castrezi sau sterilizezi cainele?

Exista o multime de motive – de sanatate, comportamentale, sociale – pentru care sa apelezi la castrare sau sterilizare pentru cainele tau, aceastea fiind sustinute de veterinarii din toata lumea. Iata mai jos cateva dintre ele:

Pentru cainii de sex masculin:

  • Castrarea reduce semnificativ sansele de aparitie a bolilor de prostata si a acestui tip de cancer
  • Castrarea poate avea efecte benefice asupra comportamantului. Daca ai un mascul cu un comportament problematic determinat de acumularea de hormoni, veterinarul te poate sfatui sa apelezi la castrare.

Pentru cainii de sex feminin:

  • Sterilizarea reduce riscul de cancer mamar la femelele de caine. Exista numeroase informatii care atesta ca sterilizarea femelelor inaine de varsta de 2 ani si jumatate, reduce riscul de cancer mamar de 10 ori. Acesta poate fi fatal.
  • Sterilizarea reduce riscul de infectii ale uterului, denumite piometru, care pot avea efecte foarte grave, ducand de multe ori la moartea animalului. Studiile arata ca 25% dintre femelele nesterilizate dezvolta piometru.
  • Preintampinarea sarcinilor nedorite – daca femela ta nu este un exemplar valoros dintr-o anume rasa, sau nu are drept de reproducere conform Asociatiei Chinologice, sterilizarea este cea mai buna varianta pentru evitarea imperecherii accidentale.
  • Sterilizarea femelelor de caine preintampina aparitia “sarcinilor false” care genereaza probleme de comportament, dar si medicale

Pentru stapani:

  • Un caine castrat, va avea mai putine probleme de comportament – spre exemplu “calaritul” canapelei sau picioarelor
  • Nu va mai exista riscul ca un mascul sa fuga pentru a simtit o femela in “calduri”
  • Evitarea cheltuielilor cu ingrijirea femelei pe perioada sarcinii. Sarcina este si la caini, foarte costisitoare pentru ca necesita investigatii si o alimentatatie speciala, chiar daca este accidentala!
  • Evitarea inmultirii numarului de catei fara stapan
  • Evitarea perioadei de menstruatie la femele, atunci cand acestea necesita igiena suplimentara

Avantaje pentru societate si caini, in general:

  • Mii de caini sunt eutanasiati in fiecare an, in adaposturi, deoarece nu sunt adoptati. Prin castrarea si sterilizarea exemplarelor care nu sunt valoroase pentru perpetuarea rasei, contribui la scaderea numarului de caini din adaposturi. De asemenea, incurajam adoptia cainilor care sunt deja in adaposturi!
  • Cainii ce au defecte genetice, le vor transmite si puilor lor. De aceea, este extrem de important ca imperecherea sa fie doar intre exemplare care sunt validate de Asociata Chinologica.

Cand este recomandat sa castrezi sau sterilizezi cainele?

Varsta potrivita pentru castrare variaza de la exemplar la exemplar. Procedura poate fi facuta incepand cu 5-6 luni, insa pentru anumite rase, se recomanda atingerea maturitatii.
Majoritatea veterinarilor recomanda sterilizarea femelelor inainte de prima perioada de “calduri” (undeva intre 5 si 10 luni), lucru care scade riscul de cancer mamar. Pentru masculi insa, dimensiunea exemplarului este foarte importanta – cainii de talie mica si medie, pot fi castrati mai devreme – in jur de 6 luni, pe cand pentru cei din rasele mari sau gigant, se recomanda atingerea varstei de 1 an.
Indiferent de varsta la care se va face procedura, fiecare exemplar are nevoie de un control amanuntit inainte si de investigatii, pentru a i se evalua starea de sanatate.

Ce riscuri implica sterilizarea sau castrarea?

Interventiile pentru castrare sau sterilizare sunt consierate operatii de rutina si, in mod normal, nu implica probleme.
Bineinteles, ca si in cazul oamenilor, orice interventie chirurgicala ce presupune anestezie generala, poate avea anumite riscuri, generate de modul in care organismul supoarta anestezia.
Cainii trebuie evaluati din punct de vedere medical, inainte de procedura, pentru a elimina problemele de sanatate ascunse ca: boli ale ficatului, rinichilor sau inimii.

recuperare dupa castrare

Recuperarea dupa operatia de castrare sau sterilizare

Fiind totusi o interventie chirurgicala, recuperarea poate fi complicata pentru anumite exemplare, insa exista cateva reguli pe care tu, ca stapan, le poti urma, pentru a-ti ajuta animalul de companie sa isi revina:

  • Pastreaza-l in interior in primele zile de recuperare, chiar daca de obicei sta in curte
  • Nu lasa cainele sa alerge, sa sara sau sa faca activitati solicitante, timp de 2 saptamani, sau atat cat iti recomanda veterinarul
  • Asigura-te ca nu poate linge locul operatiei – poti apela la un guler medical
  • Verifica zilnic starea inciziei si mergi de urgenta la veterinar, daca aceasta prezinta roseata, umflaturi, secretii sau miros neplacut
  • Nu imbaia cainele timp de cel putin 10 zile
  • Mergi de urgenta la cabinet daca animalul prezinta voma, diaree, este letargic si refuza mancarea
  • Discuta cu veterinarul pentru a vedea daca este nevoie de tratament pentru durere

Mituri despre castrare si sterilizare

Exista multe preconceptii legate de aceasta procedura, care impiedica uneori stapanii sa ia decizia corecta. Iata cateva dintre ele:

  • Cainele castrat se va ingrasa – FALS: atata timp cat stapanul asigura alimentatia potrivita si un nivel optim de activitate fizica, un caine castrat nu va lua in greutate
  • Cainele isi va modifica personalitatea – FALS: castrarea poate ameliora anumite comportamente problematice care tin de acumularea de hormoni (marcarea casei, “calaritul”), insa nu va altera in niciun fel personalitatea cainelui tau.
  • Castrarea/sterilizarea nu este sanatoasa – FALS: asa cum am mentionat si anterior, aceasta procedura ajuta la evitarea unor probleme grave de sanatate
  • Cainele meu nu se va simti la fel de mascul, daca il castrez – FALS: cainii nu sunt constienti de ego sau identitate sexuala. Un caine castrat se va comporta exact la fel ca unul necastrat, singura diferenta este aceea ca probabil nu isi va mai marca teritoriul atat de des, sau nu va mai fugi dupa femele.
  • Femelele trebuie sa faca cel putin un rand de pui – FALS: nu exista beneficii oficiale ale unei sarcini, asupra organismului femelelor de caine. In plus, cainii nu dezvolta o relatie lunga cu puii lor, deci nu exista nici implicatia psihologica. Nu exista niciun motiv intemeiat pentru ca o femela sa aiba cel putin o sarcina.

Ce costuri implica sterilizarea sau castrarea cainilor

Costurile asociate acestei proceduri difera, bineinteles, de locul in care se va face interventia.

Cabinetul nostru are tarifele afisate pe site.
Tine cont insa, ca pe langa costul efectiv al operatiei, vor interveni si alte costuri pentru investigatii, analize sau internare.
Te invitam sa ne contactezi pentru detalii.

 

Sursa foto: unsplash.com