Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la acoperierea completa. Cand aceasta incetosare a lentilei ochiului apare, impiedica trecerea luminii catre retina, ceea ce cauzeaza pierderea vederii.
Cele mai multe cazuri de cataracta sunt de natura ereditara.

Exista rase predispuse la cataracta?

Da, anumite rase de caini au o predispozitie pentru dezvoltarea cataractei. Printre acestea: Poodle pitic, Cocker Spaniel si American, Schnauzer pitic, Golden Retriever, Boston Terrier, Huski Siberian.

Simptome ale cataractei si tipuri

Simptomele sunt legate de obicei de gradul de deteriorare al vederii, asociat cataractei. Cainii cu ochiul afectat mai putin de 30%, spre exemplu, nu vor prezenta simptome prea evidente. Acolo unde ochiul este afectat in procent de 60% sau mai mult, poti observa:

  • cainele se loveste des de obiectele din jur
  • se sperie mai usor
  • nu mai apreciaza bine distantele
  • ochii au un aspect incetosat

Cauzele cataractei la caini

Desi cele mai multe cazuri de cataracta sunt de natura ereditara, exista si alte cauze care pot duce la aceasta afectiune, sau factori ce pot favoriza dezvoltarea ei:

  • Diabetul
  • Varsta inaintata
  • Socul electric
  • Inflamare la uveea ochiului
  • Hipocalcemia
  • Expunerea la radiatii si substante toxice

Diagnosticarea cataractei la caini

Daca observi incetosarea ochilor cainelui, trebuie sa mergeti imediat la medicul veterinar pentru examinare.
Diagnosticarea implica stabilirea unui istoric medical si descrierea posibilelor simptome, dar si examinarea oftalmologica.
In plus, medicul poate opta pentru tese de sange si urina, chiar daca acestea nu sunt specifice pentru cataracta. Realizarea lor poate ajuta la identificarea altor boli care favorizeaza cataracta, ca diabetul si hipocalcemia.

Tratamentul cataractei

Daca medicul veterinar recomanda operatia, atunci este recomandat sa nu intarzii foarte mult aceasta interventie. Cataracta evolueaza si poate duce la pierderea completa a vederii, daca nu este tratata. In plus, evolutia ei poate fi si foarte rapida, mai ales daca exista boli ce o favorizeaza. De retinut este ca nu toate cazurile sunt operabile, acest lucru fiind decis de medicul veterinar.

Managementul bolii

Rapiditatea cu care cataracta progreseaza este data de cauza bolii, pentru fiecare individ in parte, de varsta cainelui si localizarea pe cristalinul ochiului.
Daca medicul veterinar opteaza pentru interventia chirurgicala, pentru tratarea cataractei, atunci cainele va avea nevoie de ingrijire intensiva dupa operatie, dar si de tratament, de cele mai multe ori, local.
Deoarece nu exista un mod prin care boala sa fie prevenita, ceea ce poti face este sa fii atent la semenele pe care animalul le prezinta si sa te prezinti la veterinar daca exista suspiciuni ca i-ar slabi vederea.
De asemenea, este important ca animalul sa aiba parte de controale regulate, acestea putand identifica din timp afectiuni ca diabetul, spre exemplu.

 

Sursa foto: unsplash.com