Cherry eye la caini: Hiperplazia sau prolapsul glandei pleoapei a treia

Cherry eye la caini: Hiperplazia sau prolapsul glandei pleoapei a treia

Majoritatea stapanilor de caini isi trateaza companionul blanos ca pe un membru al familiei, cu drepturi depline. De aceea, sanatatea oculara nu este de neglijat, atunci cand vine vorba de ingrijirea acordata prietenului tau patruped, cu atat mai mult cu cat ochii sunt si pentru ei la fel de importanti, ca si pentru noi.

Ce este cherry eye?

Cainii au, in fiecare ochi, doua glande lacrimale. Una este situata pe pleoapa superioara, iar una pe cea inferioara. Pleoapa inferioara contine si “cea de-a treia pleoapa”, membrana care are rolul de a proteja si umezi corneea.
Hiperplazia glandei pleoapei a treia la caini sau cherry eye, este de fapt, inflamarea membranei despre care vorbeam anterior si este o afectiune destul de comuna la caini, in special la anumite rase ca: Cocker Spaniel, Beagle, Bulldog, Shih-Tzu, Boston Terrier, Saint Bernard, Poodle, Boxer, Chow-Chow, Cane Corso sau Dog German.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Cherry eye este o conditie congenitala, dar dincolo de aceasta predispozitie genetica, nu se stie inca ce cauzeaza exact aceasta afectiune la caini. Desi poate parea mai mult o problema cosmetica, decat una medicala, inflamarea glandei lacrimale poate deveni dureroasa, daca nu este tratata.
De asemenea, daca este ignorat, cherry eye, poate determina uscarea excesiva a ochiului, ceea ce va necesita tratament permanent. In plus, cainele poate dezvolta mereu iritatii si infectii in zona ochiului afectat.

Cum este cherry eye diferit de alte afectiuni oftalmologice?

In timp ce infectiile necesita, in general, un factor extern pentru a se dezvolta – o taietura sau o zgarietura, cherry eye nu are cauze externe. Nu are legatura nici macar cu igiena locala a ochiului.

Cum se manifesta cherry eye – Simptome

Cel mai evident simptom pentru cherry eye este acea masa rosie, umflata, in coltul ochiului cainelui, care poate sa apara brusc. Afectiunea poate progresa rapid si se poate agrava daca animalul se scarpina sau se freaca la ochi. Iata lucrurile la care sa fii atent si care trebuie sa te trimita rapid la veterinar:

  • Aparitia unei umflaturi de culoare rosie si de forma ovala, in coltul ochiului
  • Iritarea ochiului
  • Cainele poate parea deranjat de umflatura
  • Uscarea ochiului
  • Secretii abundente ale ochiului afectat

cherry_eye_caini

Dignosticare

Daca observi semnele de mai sus, nu intarzia vizita la veterinar, deoarece umflatura se poate transforma cu usurinta intr-o rana infectata.
Medicul veterinar ii va face cainelui o examinare oftalmologica pentru a verifica daca exista alte cauze ale inflamarii (corp strain, rani). In caz contrar, diagnosticul pentru cherry eye este unul foarte usor de pus.

Tratamentul pentru cherry eye

Tratarea rapida a ochiului afectat, are cele mai bune rezultate pe termen lung.
Daca prolapsul este vizibil de o zi, maxim doua, antiinflamatoarele pot sa fie suficiente pentru a rezolva problema, insa nu permanent! Cherry eye va recidiva, de cele mai multe ori.
In acest caz, pentru a trata complet afectiunea, medicii veterinari recomanda interventia chirurgicala, aceasta fiind unica solutie permanenta.

Poate fi cherry eye prevenit?

Din pacate, nu, aceasta afectiune nu poate fi prevenita.

Cei mai multi stapani vor fi ingrijorati pentru operatie, insa nu este cazul sa te preocupi peste masura. Interventia chirurgicala pentru corectarea acestei afectiuni este, in general, una fara complicatii, iar recupararea este si ea rapida. Majoritatea cazurilor nu necesita internare, ci doar un control periodic, pentru a va sigura ca totul merge bine.

 

Surse foto: MobileVet, unsplash.com