Caini

De ce se scarpina cainele? Cauze si posibile afectiuni ale pielii la caini

Scarpinatul si linsul blanii sunt comportamente normale ale cainilor si pot avea diverse cauze, insa atunci cand acestea se petrec in exces, nu se mai pot cataloga ca fiind ceva normal. Mai mult, pot reprezenta un simptom pentru o afectiune a pielii, sau un comportament compulsiv si pot fi chiar daunatoare.

Scarpinatul in exces este una dintre cele mai comune probleme de sanatate care determina stapanii de caini sa se prezinte in cabinetele medicale, mai ales cand aceasta devine complet insuportabil, atat pentru animal, cat si pentru stapan.

Pruritul, care este termenul medical pentru a defini aceasta conditie, are o paleta larga de cauze interne sau externe, unele mai putin obisnuite decat altele, iar primul semn al sau sunt “petele fierbinti” – zone, umede si iritate, pe pielea cainelui, cauzate de scarpinatul sau linsul in exces. Aceste pete se extind rapid si au un mare potential de a dezvolta infectii.

Cauze ale scarpinatului excesiv si posibile afectiuni ale pielii

Exista o serie de cauze comune care sa determine acest comportament, insa este de retinut ca mereu este recomandat sa te adresezi medicului veterinar pentru o examinare de specialitate.

Iata, in continuare o lista a celor mai frecvente motive pentru scarpinatul in exces:

  • Alergii. Scarpinatul in exces este, dese ori, cauzat de alergiile alimentare sau determinate de factori externi. Din ce in ce mai multi caini dezvolta alergii la polen, mucegai, iarba, sau substante comune ca sapunul. In aceste cazuri apare dermatita de contact – o iritatie a pielii survenita in urma contactului cu factorul iritant. In ceea ce priveste alergiile alimentare, acestea sunt mai greu de determinat si dificil de gestionat, implicand un prurit generalizat.
  • Pielea uscata. Este un factor comun care determina scarpinatul la caini. Daca locuiesti intr-un mediu cu umiditate scazuta, cel mai probabil si pielea cainelui tau este uscata, ceea ce este si foarte usor de recunoscut, prin observarea matretii si a unui aspec crapat al pielii. Aceasta afectiune este determinata, atat de mediu, cat si de dieta.
  • Ciuperci ale pielii. Daca observi zone in care parul lipseste si pielea cainelui isi schimba aspectul, atunci este foarte posibil sa fie o ciuperca. Acestea sunt contagioase pentru alte animale si uneori pentru oameni si trebuie tratate de urgenta.
  • Infectii. Cauzate de bacterii sau virusuri, infectiile pielii pot afecta puternic starea animalului. Dezechilibrele hormonale pot produce si ele diverse infectii superficiale ale pielii.
  • Durere. Un punct dureros poate fi, de asemenea, cauza linsului in exces. De exemplu, daca observi ca animalul isi linge sau roade laba, acesta poate avea in ghimpe infipt in pernuta. La fel, un scarpinat repetat al urechilor, poate fi cauzat de otita.
  • Parazitii. Acestia sunt poate, cea mai frecventa cauza. Puricii, capusele sau raia, determina sesiuni intense de scarpinat sau lins, fiind extrem de deranjanti pentru caine. Desi capusele si puricii pot fi observati cu ochiul liber, de cele mai multe ori, nu te lasa pacalit de faptul ca nu ii vezi. Investigheaza cu atentie blana si cere ajutarul veterinarului, daca este nevoie.

  • Plictiseala sau anxietatea. La fel ca si oamenii care sufera de anxietate, cainii pot dezvolta comportamente obsesiv-compulsive, din cauza ei. Acestea se manifesta des prin scarpinat sau lins prelung, care au efecte devastatoare asupra pielii.

Posibile tratamente si solutii pentru scarpinatul in exces

In primul rand, este extrem de important sa nu ignori aceste simptome si sa ceri sfatul unui medic veterinar imediat ce le observi. El te poate indruma in prima faza, catre cele mai simple masuri pe care le poti lua, iar daca problema persista, iti poate recomanda investigatii de specialitate si tratament.

  • Schimbarea dietei poate sa fie solutia cea mai la indemana, cand banuim ca avem de-a face cu alergii alimentare. Dietele veterinare sunt disponibile si in varinate hipoalergenice si pot imbunatati foarte mult calitatea vietii animanului.
  • Tratamentul medicamentos este solutia pentru infectiile determinate de bacterii, virusuri sau durere. De asemenea, “petele fierbinti” ce apar pe piele, pot necesita tratament, pentru a evita infectarea lor.
  • Eliminarea parazitilor si deparazitarea peventiva. Retine faptul ca parazitii pot cauza si alte boli mult mai serioase, cum ar fi babesioza, iar deparazitarea trebuie sa fie regulata si potrivita cu sezonul. In lunile calde, recomandam o combinatie de metode de deparazitare, pentru o eficienta maxima.
  • Prevenirea comportamentelor obsesiv-compulsive. Deoarece acestea pot afecta grav calitatea vietii cainelui tau, este recomandat sa descurajezi dezvoltarea lor sau sa incerci sa le stopezi. Cere ajutorul veterinaului, el te poate indruma catre solutii potrivite cainelui tau si iti poate oferi idei pentru a reduce stresul si anxietatea de separare. De asemenea, iti recomandam sa nu neglijezi sesiunile de joaca si de plimbare. Cainele tau are nevoie de atentie pentru a duce o viata buna!

 

Credit foto: pixabay.com

Gheoca Razvan

Dr. Razvan Gheoca\n Grad Profesional: Medic Veterinar\n\n Razvan Gheoca este unul dintre fondatorii clinicii veterinare Mobile Vet.\n \n 2015: Cursuri de perfectionarea tehnicilor de osteosinteza - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2015: Cursuri de specializare in Dializa Peritoneala la Animalele de companie - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Ortopedie si Traumatologie Veterinara - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2014: Cursuri de specializare in Parazitologie canina si felina - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Hematologie - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Medicina Veterinara de Urgenta - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2013: Medic Veterinar primar si Administrator al clinicii veterinare Mobile Vet, din Bucuresti.\n 2012: Absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti - Facultatea de Medicina Veterinara

Postari recente

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…

5 ani ago

PIF – Peritonita infectioasa felina: Cauze si Simptome

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…

5 ani ago

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…

5 ani ago

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…

5 ani ago

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…

5 ani ago

Antigelul si cainii – Simptomele si efectele ingestiei de antigel

Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…

5 ani ago