Diabetul este o boala cronica ce poate afecta oamenii, dar si cainii, pisicile, sau alte animale. Desi diabetul nu poate fi vindecat, pentru caini, ca si pentru oameni, exista numeroase metode prin care acesta poate fi tinut sub control.
Diabetul zaharat este cel mai intalnit tip de diabet in randul cainilor, fiind un dezechilibru al metabolismului, al modului in care organismul converteste mancarea consumata, in energie.
Pentru a intelege mai bine aceasta boala, trebuie inteleasa conexiunea intre glucoza si insulina, strans legata de conversia nutrientilor din mancare in energie.
Glucoza: este un combustibil important pentru organism. Atunci cand mancarea este digerata, unele alimente sunt transformate in zahar (glucoza), care este o sursa vitala de energie. Glucoza se absoarbe din intestine, in sange si apoi este transportata in intregul organism.
Insulina: este reposabila de cum corpul foloseste glucoza ca sursa de energie.
Diabetul apare atunci cand conexiunea dintre glucoza si insulina nu functioneaza asa cum trebuie. La caini, diabetul poate aparea in doua forme:
Diabetul cauzat de deficienta de insulina – atunci cand pancreasul cainelui nu produce suficienta insulina, fie din cauza unei deteriorari, fie din cauza unei functionari proaste. Acesta este cel mai comun tip de diabet la caini si necesita o doza zilnica de insulina.
Diabetul dat de rezistenta la insulina – cand pancreasul cainelui produce insulina, insa organismul cainelui nu o “foloseste” corect. Celulele nu raspund la “semnalele” insulinei si glucoza nu este absorbita. Acest tip de diabet apare, in special, la cainii batrani sau obezi.
Femelele de caine pot dezvola, temporar, rezistenta la insulina, in timpul perioadei de “calduri” sau sarcinii.
Indiferent de tipul de diabet, efectele negative ale acestei boli asupra organismului sunt grave:
Cand vorbim despre diabet, stapanul poate observa anumite simptome timpurii. Daca sunt investigate la timp, sansele de diagnosticare rapida sunt mari, deci nici boala nu va avea timp sa evolueze si sa produca stricaciuni majore.
Semnele mai avansate ale bolii includ:
Este extrem de important ca la aparitia acestor simptome sa iti duci micul prieten la veterinar. Asa cum spuneam mai sus, efectele diabetului, lasat netratat, sunt devastatoare asupra organismului:
Testele de diagnostic sunt destul de simple si includ analize de sange si urina. Acestea pot indica un nivel crescut al zaharului in sange si urina, un nivel crescut al enzimelor hepatice si un dezechilibru electrolitic.
Nu uita! O diagnosticare timpurie si incepere tratamentului in stadii incipiente, cresc sansele ca animalul sa aiba o viata normala.
Desi este o boala complicata, diabetul la caini, este de cele mai multe ori controlabil, mai ales daca a fost depistat devreme.
Este extrem de important sa respecti cu strictete recomandarile medicului veterinar, de la dieta, pana la eventualele injectii cu insulina si sa nu ratezi niciun control de rutina.
Prevenirea diabetului nu este un lucru usor. Pentru multi caini, aceasta boala este gentica, fara sa fie determinata de un stil de viata nesanatos, sau o alimentatie proasta.
Desi nu exista cauze bine definite ale diabetului la caini, boala a fost deseori asociata cu obezitatea.
Sursa foto: unsplash.com
Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…
Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…
Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…
Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…
Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…
Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…