Gingivita este termenul general folosit atunci cand vorbim despre inflamatia gingiilor. Aceasta poate fi localizata, la un dinte, sau poate fi raspandita in toata gura pisicii, afectand mai multi dinti.
Gingivita este cea mai usoara forma de boala paradontala insa, daca este lasata netratata infectia si inflamatia se pot raspandi la os si pot cauza pierderea dintilor.
Acumularea de placa bacteriana este principala cauza a gingivitei. In stadiile incipiente, placa bacteriana se formeaza pe dinti si, daca nu este indepartata, se transforma in tartru.
Alti factori care pot determina o predispozitie la dezvoltarea gingivitei la pisici sunt:
Primul simptom pe care il poti observa este sangerarea ocazionala, iar o examinare detaliata pot fi prezente:
Odata ce ai identificat unul sau mai multe simptome, este necesar sa faci o vizita veterinarului pentru un control de specialitate, inainte ca boala sa se agraveze.
Veterinarul va efectua un examen fizic riguros al pisicii, tinand cont de istoricul simptomelor si de posibilele conditii care ar fi putut sa conduca la aceasta afectiune. Va fi nevoie sa ii oferi toate detaliile despre aparitia primelor simptome, spre exemplu este foarte important sa stie:
O parte din examenul fizic implica examinarea atenta a gurii pisicii si, foarte probabil, o interventie stomatologica pentru indepartarea placii bacteriene. Dupa curatare, dintii trebuie reexaminati.
De asemenea, este posibil ca veterinarul sa doreasca testarea pisicii pentru FIV si FelV, pentru a putea scoate din calcul aceasta cauza.
Tratamentul se va stabili in functie de cat de avansata este boala. In cazul in care afectiunea nu a progresat prea mult, atunci se poate trata la domiciliu, cu o curatare dentara regulata.
Cazurile mai grave pot necesita:
In cazul in care aceste tratamente nu functioneaza, se poate apela chiar si la extractia dintelui afectat.
Sanatatea orala este la fel de importanata la pisici, ca si la oameni, iar gingivita poate fi prevenita prin impiedicarea formarii tartrului.
Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…
Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…
Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…
Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…
Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…
Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…