Caini

Parvoviroza la Caini: Simptome si Variante de Tratament

In fiecare an, medicii veterinari se confrunta cu zeci de cazuri de boli virale cu efecte devastatoare, desi multe dintre acestea ar putea foarte usor sa fie evitate prin vaccinarea corecta a puilor de caine, inainte ca acestia sa ia contact cu mediul exterior.

Una dintre cele mai agresive dintre aceste boli este Parvoviroza, care, de cele mai multe ori, nu poate fi depasita nici macar cu tratamentul aplicat imediat, avand o rata a mortalitatii foarte mare.

Pentru cazurile in care nu este tratata, Parvoviroza are o mortalitate de peste 90%.

Pentru cazurile in care se intervine cu tratament rapid, rata mortalitatii scade, pana la 40%.

Ce este Parvoviroza?

Parvovirusul de tip 2, ce determina boala denumita Parvoviroza, este un virus extrem de infectios care ataca tractul gastro-intestinal si sistemul cardiovascular la caini.

Boala, relativ noua, a fost descoperita in 1978 si are ca principala sursa fecalele cainilor infectati ce contin o concentratie foarte mare de particule virale.

Infectia, la animalele sensibile, se produce prin ingerarea viruslui, care este transportat in intestin, unde provoaca inflamatie.

Parvovirusul este foarte contagios si rezistent la detergenti si alcool, atfel incat, poate ramane in mediul in care a trait un caine infectat, pana la un an. De aceea, este usor de transmis pe parul sau picioarele cainilor, pantofii persoanelor care intra accidental in contact cu materii fecale ale cainilor infectati, sau alte obiecte.

Ce caini sunt expusi virusului Parvovirozei?

Puii de caine intre varstele de 6 saptamani si 6 luni, nevaccinati, prezinta cel mai mare risc de a contacta boala.

Nu este exclus nici ca exemplarele adulte si nevaccinate sa ia virusul, desi riscul este ceva mai scazut.

Puii se nasc cu anticorpi de la mamele lor, insa acestia se estompeaza pe masura ce trece timpul, de aceea stapanii trebuie sa respecte cu strictete schema de vaccinare.

Este foarte important de retinut ca statea de sanatate a puilor se degradeaza foarte repede, deoarece sistemul lor imunitar este mai slab si nu face fata simptomelor infectiei. Animalele de pana in 6 luni sunt predispusi de asemenea, la varii infectii secundare si deshidratare severa, ce pot cauza moartea.

Cazurile de Parvoviorza sunt cel mai frecvent observate in orasele si comunitatile in care exista o populatie mare de caini nevaccinati.

Simptomele Parvovirozei

Toti stapanii si crescatorii de caini trebuie sa stie care sunt semnele acestei boli contagioase.

Parvoviroza are o perioada de incubatie de pana la 10 zile, ceea ce inseamna ca in acest timp pot sa apara simptomele. Desi aceastea variza de la caine, la caine, sunt cateva care se regasesc in aproape toate cazurile:

  • Diaree severa, cu sange
  • Letargie
  • Anorexie (Lipsa poftei de mancare)
  • Febra
  • Voma
  • Pierdere in greutate
  • Slabiciune
  • Deshidratare

Oricare dintre aceste simptome merita atentia stapanilor si o vizita la cabinetul veterinar. Chiar daca nu este vorba despre Parvoviroza, simptomele ar putea sa fie cauzate de alte boli.

Cum se diagnosticheaza Parvoviroza?

In cazul in care cainele prezinta simptomele de mai sus, este necesar un consult de urgenta la medicul veterinar.

Daca se suspecteaza Parvoviroza, exista teste rapide de diagnostic (ELISA), dar si alte analize de sange sau de fecale. Medicul va cauta: un numar scazut de celule albe in sange, necroza mucoasei intestinale, dezechilibre ale ficatului sau un numar scazut de leucocite.

Tratamentul

Pentru cainii care au contactat virusul, inceperea tratamentului cat mai rapid, este un element cheie in evolutia starii de sanatate. Cu cat virusul este detectat mai repede si se incepe lupta impotriva lui, cu atat cresc sansele de recuperare.

Varsta cainelui reprezinta, de asemenea, un factor important. Cainii foarte tineri, batrani sau cu deficiente ale sistemului imunitar, nu vor putea suporta tipurile mai agresive de tratament.

Un caine diagnosticat cu Parvoviroza trebuie intotdeauna spitalizat si monitorizat. Tratamentul consta, in general, in administrarea de fluide, medicatie antivomitiva, cat si antibiotice pentru infectiile secundare. Tratamentul nu este standard si se adapteaza mereu in functie de simptomele din fiecare caz.

Administrarea de fluide este extrem de importanta, de fiecare data, aceasta impiedicand deshidratarea si ajutand la echilibrarea nivelurilor de electroliti.

In unele cazuri, medicii veterinari pot alege chiar si varianta unei transfuzii de sange, de la un caine care a supravietuit virusului si a dezvoltat anticorpi.

Dupa tratamentul initial pentru Parvoviroza, cainii vor fi trecuti pe un tratament de sustinere, cu hrana de dieta, pentru sistemul gastro-intestinal. Antibioticele orale sunt si ele continuate, pentru posibilele infectii, fiind foarte important ca acestea sa fie eradicate complet. Dupa ce a supravietuit unui astfel de virus, sistemul imunitar ai cainilor este, in general foarte slabit si orice infectie il poate destabiliza.

Prevenirea Parvovirozei

Deoarece este cauzata de un virus atat de devastator, singurul mod sigur de preventie este VACCINAREA!

Puiilor li se transmit anticorpoi de la mama, insa este crucial ca schema de vaccinare sa inceapa la timp si sa fie respectata cu strictete. Pana la incheierea acesteia, puii trebuie izolati in interior si este nevoie de atentie pentru a nu aduce virusul in casa, accidental.

Decontaminarea mediului, dupa infectia cu Parvoviroza

Parvovirusul este extrem de rezistent in mediul inconjurator extern, fiind capabil sa supravietuiasca temperaturilor extreme si multor solutii dezinfectante.

Iata ce trebuie sa stii pentru o decontaminare corecta:

  • Cainii infectati elimina virusul prin fecale, in decurs de 7 pana la 10 zile de la expunere!
  • Fiind atat de rezistent, este aproape omniprezent in mediul exterior
  • In interior, virusul isi pierde infectiozitatea in termen de o luna
  • In exterior, virusul este activ timp de aproape un an
  • Parvovirusul poate fi omorat cu CLOR, deci o solutie de apa cu clor, este o metoda eficienta de decontaminare
  • Exista in comert solutii dezinfectante ce pot fi folosite si impotriva parvovirusului, cum ar fi: ECOCID, VIRKON etc.
  • In aer liber, udarea temeinica a zonei infectate poate dilua virusul

 

Nu uita! Orice schimbare brusca in comportamentul si starea catelului tau, poate reprezenta un simptom ce trebuie investigat. Daca ai nevoie de un sfat, colegii din Cabinet, iti stau la dispozitie mereu, la numarul pentru Urgente: 0768.893.893

Gheoca Razvan

Dr. Razvan Gheoca\n Grad Profesional: Medic Veterinar\n\n Razvan Gheoca este unul dintre fondatorii clinicii veterinare Mobile Vet.\n \n 2015: Cursuri de perfectionarea tehnicilor de osteosinteza - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2015: Cursuri de specializare in Dializa Peritoneala la Animalele de companie - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Ortopedie si Traumatologie Veterinara - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2014: Cursuri de specializare in Parazitologie canina si felina - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Hematologie - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Medicina Veterinara de Urgenta - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2013: Medic Veterinar primar si Administrator al clinicii veterinare Mobile Vet, din Bucuresti.\n 2012: Absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti - Facultatea de Medicina Veterinara

Postari recente

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…

5 ani ago

PIF – Peritonita infectioasa felina: Cauze si Simptome

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…

5 ani ago

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…

5 ani ago

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…

5 ani ago

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…

5 ani ago

Antigelul si cainii – Simptomele si efectele ingestiei de antigel

Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…

5 ani ago