Pisicile si Virusul Imunodeficientei Feline (FIV)

Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) este un retrovirus complex care cauzeaza boala imunodeficientei la pisicile domestice.

Imunodeficienta  este termenul medical folosit pentru a descrie incapacitatea organismului de a dezvolta un raspuns imun normal. Ca rezultat al imunodeficientei, cele mai multe dintre pisicile infectate nu prezinta simptome si pot avea o speranta de viata normala, insa sunt predispuse la dezvoltarea altor infectii si tipuri de cancer, de aceea, pisicile infectate trebuie tinute in medii lipsite de stres, in interior.

FIV este de multe ori confundat cu Virusul Leucemiei Feline (FeLV), ambele facand parte din aceeasi familie retrovirus. Desi produc multe conditii secundare similare, sunt doua boli diferite.

Care sunt simptomele infectiei cu Virusul Imunodeficientei Feline?

O pisica infectata cu FIV poate sa nu prezinte simptome timp de ani de zile, iar odata ce ele se dezvolta, pot progresa continuu, sau se pot intercala prin etape intregi de zile fara semne de boala. Daca pisica ta prezinta oricare dintre simptomele de mai jos, este foarte important sa fie examinata de un medic veterinar:

  • Ganglioni limfatici mariti
  • Febra
  • Anemie
  • Pierdere in greutate
  • Stare precara a blanii
  • Pierderea apetitului
  • Diaree
  • Conjunctivita
  • Gingivita
  • Stomatita
  • Alte probleme dentare
  • Roseata a pielii si pierderea parului
  • Rani care nu se vindeca
  • Stranut
  • Secretii ale ochilor si nasului
  • Urinare frecventa, in afara litierei
  • Modificari de comportament

Cum se transmite Virusul Imunodeficientei Feline?

FIV este transmis, in principal, de la pisica la pisica, prin muscaturi adanci, asa cum se intampla des, in timpul luptelor agresive sau disputelor teritoriale.

Un alt mod de transmitere, mai putin comun, este cel de la mama infectata cu FIV, la pui.

In mod obisnuit, FIV nu se transmite prin folosirea aceluiasi bol de mancare sau a litierei, prin stranut, sau alte moduri normale de contact.

Ce pisici sunt predispuse la infectia cu FIV?

Desi orice felina poate sa se infecteze cu acest virus, prin metodele mentionate mai sus, pisicile carora li se permite sa se plimbe pe strazi, sunt mai predispuse. Motanii necastrati care sunt implicati deseori in lupte cu alti motani, contacteaza cel mai des virusul.

Pisicile care traiesc in interior, au sanse mici sa se infecteze.

Se poate transmite Virusului Imunodeficientei Feline, la om?

Nu. FIV nu poate fi transmis oamenilor, ci doar altor pisici.

Cum se diagnosticheaza FIV?

Medicul veterinar va efectua un examen fizic amanuntit al pisicii, avand in vedere istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar putea sa determine boala.

Exista un test de sange cunoscut ca ELISA, care detecteaza anticorpii FIV-ului, insa, deoarece rezultatul poate sa fie fals-pozitiv sau fals-negativ, sunt necesare si alte teste de sange.

De asemenea, este recomandat ca medicul veterinar sa excluda prin analize si alte infectii virale, bacteriene sau fungice, pentru a ajunge la un diagnostic final.

Deoarece este posibil ca o pisica mama infectata sa transfere anticorpii FIV la puii ei, acesti pisoi pot avea rezultate pozitive la testare, deoarece au anticorpii mamei lor. Prin urmare, pisoii care au avut rezultat pozitiv, fiind testati inaintea varstei de 6 luni, trebuie testati din nou, dupa aceasta varsta.

Care este tratamentul pentru Virusul Imunodeficientei Feline?

Din pacate, nu exista un tratament antiviral specific, pentru FIV. Pisicile pot purta virusul pentru o lunga perioada de timp, inainte de aparitia simptomelor. De aceea, tratamentul de concentreaza pe rezolvarea infectiilor secundare  si poate include:

  • Tratament medicamentos pentru infectii
  • Modificarea dietei pentru o nutritie optima
  • Terapie cu fluide, pentru hidratare
  • Tratament cu antiinflamatoare
  • Tratament cu medicamente pentru cresterea imunitatii
  • Tratament pentru paraziti

Cum am grija de pisica mea infectata cu FIV?

  • Tine pisica infectata in casa. Acest lucru o va proteja de contactul cu agentii care provoaca boli. De asemenea, prin limitarea accesului afara, protejezi si celelalte pisici neinfectate din comunitate.
  • Fii atent si la cele mai mici schimbari de sanatate si comportament ale pisicii
  • Mentine o frecventa regulata a controalelor medicale si analizelor de sange si urina
  • Hraneste-o cu mancare echilibrata – hrana cruda (carne sau oua) poate determina probleme cu paraziti si bacteria, deci NU trebuie administrata
  • Asigura-te ca pisica este sterilizata

Cum prevenim infectarea cu Virusul Imunodeficientei Feline?

Desi exista vaccin pentru FIV, acesta nu protejeaza toate pisicile 100%, in plus, cele care au primit vaccinul, vor avea rezultate pozitive atunci cand sunt testate.

Chiar daca pisica ta este vaccinata, cel mai bun mod de preventie este limitarea accesului afara si a hoinaritului pe strazi, evitand astfel implicarea pisicii in lupte, cu alte feline.

Ce se intampla daca nu tratam corespunzator pisicile cu FIV?

Daca nu este aplicat un tratament adecvat pentru infectiile secundare, care pot aparea ca urmare a contactarii virusului, acestea pot progresa si pune in pericol viata piscii.

In plus, din cauza FIV, pisicile pot dezvolta diverse forme de cancer, boli de sange sau insuficienta renala, care sunt fatale, in cele din urma.

Daca ai intrebari despre comportamentul sau sanatatea pisicii tale, nu uita ca echipa noastra, iti sta la dispozitie!

 

Sursa foto: pixabay.com

Gheoca Razvan

Dr. Razvan Gheoca\n Grad Profesional: Medic Veterinar\n\n Razvan Gheoca este unul dintre fondatorii clinicii veterinare Mobile Vet.\n \n 2015: Cursuri de perfectionarea tehnicilor de osteosinteza - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2015: Cursuri de specializare in Dializa Peritoneala la Animalele de companie - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Ortopedie si Traumatologie Veterinara - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2014: Cursuri de specializare in Parazitologie canina si felina - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Hematologie - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Medicina Veterinara de Urgenta - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2013: Medic Veterinar primar si Administrator al clinicii veterinare Mobile Vet, din Bucuresti.\n 2012: Absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti - Facultatea de Medicina Veterinara

View Comments

Postari recente

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…

5 ani ago

PIF – Peritonita infectioasa felina: Cauze si Simptome

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…

5 ani ago

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…

5 ani ago

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…

5 ani ago

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…

5 ani ago

Antigelul si cainii – Simptomele si efectele ingestiei de antigel

Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…

5 ani ago