Te-ai gasit vreodata intr-o situatie ce reprezenta o urgenta veterinara si nu ai stiut ce sa faci?
Din pacate, urgentele pot aparea cand te astepti mai putin, oricat de responsabil si atent esti in ceea ce priveste ingrijirea animalului tau de companie. Bineinteles, cea mai sigura varianta este, in caz de urgenta, sa apelezi la o ambulanta veterinara insa, pana cand ajutorul specializat ajunge la voi, minimele cunostinte despre primul ajutor devin foarte utile.
Ti-am pregatit, in continuare, cateva informatii folositoare despre cum trebuie sa actionezi in cazul anumitor situatii care reprezinta o urgenta veterinara.
Intepaturile de albine sau viespi cauzeaza, de obicei, umflaturi minore, durere pe moment si mancarime.
Daca reusesti sa identifici acul, incearca sa il scoti, folosindu-te de un card de credit pentru a-l impinge spre exterior, ca si cum ai incerca sa razui suprafata, sau extrage-l cu o penseta.
Pentru ameliorarea simptomelor, adreseaza-te medicului pentru a te sfatui in legatura cu medicatia ce poate fi administrata.
Cand intervine urgenta?
Ei bine, daca observi umflaturi pe fata animalului, sau o multime de galme pe corp, poate fi inceputul unui soc anafilactic. Fiindca nu exista medicatie de urgenta, la indemana ta, trebuie sa ajungi imediat la un cabinet veterinar.
Aceasta situatie este o URGENTA majora!
Animalul trebuie sa fie transportat imediat la veterinar insa, pe drum il poti ajuta prin verificarea gurii. Vezi daca limba ii cauzeaza dificultatile de respiratie, sau daca poti observa vreun obiect blocat in cavitatea orala, incearca indepartarea acestuia. Ai grija sa nu fi muscat!
De asemenea, poti incerca manevra Heimlich, dar tine minte ca instructiunile trebuie urmate cu mare atentie.
Alternativa pentru aceasta manevra:
Daca animalul resimte durere mare, este foarte probabil sa muste. Este necesar sa improvizezi o botnita dintr-o esarfa sau prosop, cu EXCEPTIA cazului in care acesta vomita.
O criza va trece, in general, in aproximativ 3 minute sau mai putin. In acest caz tu trebuie sa te asiguri ca animalul este in siguranta!
In cazul unei muscaturi, animalul trebuie sa ajunga urgent la un veterinar, deoarece aceste rani au potential mare de infectare si necesita tratament cu antibiotice, chiar din primele ore.
In cazul in care animalul are rani de la un atac sever:
Daca suspectezi ca animalul tau a fost expus la substante otravitoare, trebuie sa ajungi cu el la un cabinet veterinar, de urgenta! Este foarte important ca veterinarul sa primeasca informatii detaliate despre substantele cu care a intrat in contact. Pana ajungi la cabinet:
Pentru situatii de urgenta, colegii nostri iti stau la dispozitie la numerele de telefon: 0728.522.255 / 0784.993.993
Sursa foto: unsplash.com
Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…
Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…
Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…
Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…
Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…
Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…