Caini

Rabia la caini – simptome, prevenire si importanta vaccinului antirabic

Rabia este o boala infectioasa virala care afecteaza creierul si coloana vertebrala la animalele infectate. Toate mamiferele se pot imbolnavi de rabie, inclusiv cainii, pisicile si oamenii. Desi este relativ usor de prevenit, rabia continua sa provoace teama oamenilor pentru ca este raspandita in toata lumea si, odata ce simptomele apar, este fatala.

Cum poate cainele meu sa se imbolnaveasca de rabie?

Deoarece animalele infectate poarta in saliva o cantitate mare de virus, boala este transmisa, in principal, prin muscatura. De asemenea, un animal se mai poate infecta prin zgariaturi sau alte rani, atunci cand saliva purtatorului de virus, intra in contact cu acestea.
Riscul este si mai mare cand cainele (sau oricare animal de companie) este expus la interactiunea cu animale salbatice, cei mai frecventi purtatori din Romania fiind: vulpile, lupii, bursucii, rasii, pisicile salbatice sau dihorii.

Care sunt simptomele generale ale rabiei?

Initial, un caine infectat poate prezenta modificari bruste de comportamnet ca neliniste sau retinere, ambele putand fi agravate de agresivitate. Cainii prietenosi pot deveni iritabili, in schimb ce animalele care in mod nomal sunt mai agitate, devin mai docile.
Cainii pot ataca din senin oameni, alte animale, sau chiar obiecte neinsufletite si, in plus, vor linge sau musca constat locul in care au fost muscati. In acest stadiu, va aparea si febra.
Pe masura ce virusul avanseaza, cainele infectat devine hipersensibil la atingere, sunete si lumina. Se instaleaza, de asemenea si asa-numita hidrofobie (teama de apa), iar in continuare apare paralizia muschilor gatului si maxilarului, ceea ce determna bine-cunoscuta “spuma” in jurul gurii.
Alte semne ale rabiei includ: dezorientare, dificultati de coordonare, lipsa apetitului, slabiciune, convulstii sau moarte subita.

La cat timp dupa infectare apar semnele rabiei?

Virusul are o perioada de incubatie intre 2 si 8 saptamani, pana cand primele semne pot fi observate. Insa, animalele infectate pot transmite virusul chiar si cu zece zile inainte ca simptomele sa apara.

Cum se diagnosticheaza rabia?

Nu exista niciun test specific pentru a diagnostica boala la animalele vii. Confimarea se poate face doar post-mortem printr-un test de anticorpi.

Poate rabia sa fie tratata?

Din pacate, nu. NU exista niciun tratament pentru rabie, odata ce se instaleaza simptomele. De aceea, animalele care sunt suspecte de boala, trebuie eutanasiate.

Cum poate fi prevenita rabia? De ce este important vaccinul antirabic?

Din fericire, rabia poate fi prevenita cu usurinta prin administarea regulata a vaccinului antirabic la animalele de casa. Vaccinul antirabic, nu este numai esential, este si obigatoriu deoarece este singurul instrument care tine sub control transmiterea acestei boli fatale.
Vaccinul antirabic pentru caini este inclus in schema de vaccinare initiala a puilor de caine si se repetea anual, obligatoriu.

Vaccinarea antirabica, nu este doar un mod de a proteja cainele de contactarea bolii, este si un mod de a-i proteja pe cei din jur, in cazul in care cainele musca pe cineva. In mod normal, cainele care a muscat o persoana, trebuie izolat timp de cel putin 10 zile, pentru observatie. Daca animalul este vaccinat antirabic, aceasta masura nu mai trebuie aplicata.

Intrebari frecvente despre vaccinul antirabic la caini

I: Este obligatoriu vaccinul antirabic la cainii care stau in casa?
R: Da! Rabia este o boala fatala care se transmite foarte usor de la animal, la animal. De aceea, vaccinarea antirabica anuala este obligatorie indiferent daca iti tii cainele in casa, sau in curte. Chiar si cainii care locuiesc in interior pot intra usor in contact cu un purtator al virusului.

I: Are vaccinul antirabic contraindicatii si efecte adverse?
R: Ca orice vaccin, vaccinul antirabic la caini poate cauza diverse reactii. Printre aceste reactii se pot numara:

  • Reactii alergice
  • Febra
  • Pierderea apetitului
  • Voma
  • Diaree
  • Durere la locul injectiei

In cazul in care cainele tau prezinta reactii alergice la vaccin, trebuie sa mergeti de urgenta la cabinetul veterinar.

I: Unde se face vaccinul antirabic?
R: Vaccinul antirabic la caini se administreaza subcutanat (sub piele) sau intra muscular (in muschi).

Sursa foto: unsplash.com

Gheoca Razvan

Dr. Razvan Gheoca\n Grad Profesional: Medic Veterinar\n\n Razvan Gheoca este unul dintre fondatorii clinicii veterinare Mobile Vet.\n \n 2015: Cursuri de perfectionarea tehnicilor de osteosinteza - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2015: Cursuri de specializare in Dializa Peritoneala la Animalele de companie - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Ortopedie si Traumatologie Veterinara - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2014: Cursuri de specializare in Parazitologie canina si felina - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Hematologie - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Medicina Veterinara de Urgenta - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2013: Medic Veterinar primar si Administrator al clinicii veterinare Mobile Vet, din Bucuresti.\n 2012: Absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti - Facultatea de Medicina Veterinara

Postari recente

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…

5 ani ago

PIF – Peritonita infectioasa felina: Cauze si Simptome

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…

5 ani ago

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…

5 ani ago

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…

5 ani ago

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…

5 ani ago

Antigelul si cainii – Simptomele si efectele ingestiei de antigel

Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…

5 ani ago