Dictionar Medical

Raia Auriculara La Pisici: Tot ce trebue sa stii despre ea

Ce este raia auriculara?

Raia auriculara este un tip de parazit extrem de mic, cunoscut sub numele de Otodectes cynotis, care poate infecta urechile pisicilor.
Cum arata raia auriculara?
Daca intr-o zi, in timp ce ii scarpini urechile pisicii tale, observi ceva neobisnuit inauntru – o substanta maro, ce seamana cu cafeaua, atunci trebuie sa stii ca este forarte probabil, ca pisica ta sa aiba raie auriculara.
Acest parazit traieste si se reproduce in canalele urechii, hranindu-se cu resturile de piele si fluidele celulare.

Care sunt cauzele raiei auriculare?

Fiind foarte contagioasa, raia auriculara este adesea transmisa de la animal la animal, in contact ocazional acasa, sau afara. Desi parazitii pot infecta, atat pisicile, cat si cainii, ei sunt mai intalniti la pisici si sunt responsabili de mai mult de 50% infectiile la urechi.

Oamenii sunt, in general, imuni la acest parazit.

Care sunt simptomele pe care le pot manifesta pisicile?

  • scarpinat excesiv si frecare a urechilor
  • scuturarea capului
  • caderea parului in jurul urechii si dermatita
  • secretie maro
  • miros neplacut in zona urechilor
  • inflamatii ale urechilor
  • cruste si rani de la scarpinat

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul este confirmat prin examinarea la microscop a unei probe din ureche. Uneori parazitul poate fi vazut si chiar si sub forma unor picaturi albe care se misca in jurul urechilor, atunci cand se utilizeaza o lupa pentru examinarea. Prezenta parazitului trebuie confirmata pentru a distinge infectia de alte posibile afectiuni

  • Raia auriculara poate fi trata cu produse pe care ti le va recomanda medicul veterinar. De cele mai multe ori sunt folosite picaturi sau unguente care se aplica direct in ureche.
  • In cazul in care urechile sunt infectate sau acumularea de secretie este mare, va fi necesara o curatare usoara, periodica. In acest caz, medicul poate prescrie si un antibiotic pentru a combate infectia.
  • Imbunatatirea starii pisicii poate aparea imediat dupa inceperea tratamentului, insa tine cont ca trebuie sa il continui pentru toata perioada indicata de medicul veterinat, pentru vindecare

Atentie! Intotdeauna trebuie sa te prezinti la veterinar pentru diagnostic si stabilirea unui tratament!

Prevenire

Pentru a preveni raia auriculara este important, in primul rand, sa se trateze cu atentie toate cazurile anterioare si toate animalele din gospodarie, in cazul in care la una dintre ele a aparut infectia.
De asemena este indicat sa folosesti solutii antparazitare.
In plus, examineaza periodic urechile piscii si urmareste simptomele descrise mai sus, pentru identificarea rapida a unui posibil focar.

Raia auriculara nu reprezinta un pericol serios pentru sanatatea pisicii tale, mai mult, odata identificata, se poate trata usor. Cu toate aceastea, daca ramane netratata poate genera infectii secundare ale urechii, iar complicatiile pot avea efecte mai neplacute.

Deci, atentie la urechi!

 

 

Foto: MobileVet; pixabay.com

Gheoca Razvan

Dr. Razvan Gheoca\n Grad Profesional: Medic Veterinar\n\n Razvan Gheoca este unul dintre fondatorii clinicii veterinare Mobile Vet.\n \n 2015: Cursuri de perfectionarea tehnicilor de osteosinteza - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2015: Cursuri de specializare in Dializa Peritoneala la Animalele de companie - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Ortopedie si Traumatologie Veterinara - Societatea Romana Veterinara de Ortopedie\n 2014: Cursuri de specializare in Parazitologie canina si felina - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Hematologie - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2014: Cursuri de specializare in Medicina Veterinara de Urgenta - Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Municipiului Bucuresti\n 2013: Medic Veterinar primar si Administrator al clinicii veterinare Mobile Vet, din Bucuresti.\n 2012: Absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti - Facultatea de Medicina Veterinara

View Comments

Postari recente

Epilepsia la caini: Cauze si Tratament

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…

5 ani ago

PIF – Peritonita infectioasa felina: Cauze si Simptome

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…

5 ani ago

Cataracta la caini: Cauze si Simptome

Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…

5 ani ago

Pisicile si Craciunul: Sfaturi pentru Sarbatori linistite

Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…

5 ani ago

Rinotraheita la pisici – Cauze, Simptome si Tratament

Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…

5 ani ago

Antigelul si cainii – Simptomele si efectele ingestiei de antigel

Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…

5 ani ago