Hipertermia reprezinta o crestere, peste limite, a temperaturii corpului si intervine atunci cand cainii nu mai sunt capabili sa isi regleze singuri temperatura.
Cainii au glande sudoripare, pozitionate in pernutele de la picioare, insa eficienta lor este minima. De aceea, cand gafaitul nu este suficient pentru racorirea corpului, temperatura crestre.
Hipertermia poate fi de doua tipuri, insotita de febra, sau fara febra.
Hipertermia cu febra, este cauzata de o infectie bacteriana ce produce inflamatie in organism, pe cand hipertermia fara febra, rezulta din toate celelalte cauze care cresc temperatura corpului.
Socul termic poate afecta orice rasa de caine, de orice dimensiune, insa este mai frecventa la cainii cu parul lung, cainii care au nasul turtit si cei care sufera de obezitate. De asemenea, hipertemia poate sa intervina la toate varstele, insa cainii tineri sunt mai predispusi.
Este esential sa scoti imediat cainele din mediul fierbinte. Daca acesta este inconstient, asigura-te ca nu ii va intra apa in nas sau in gura, odata ce urmezi instructiunile de mai jos. De asemenea, nu administra cainelui niciun medicament, fara indicatia unui medic veterinar.
Tratamentul veterinar va consta in inlocuirea fluidelor si mineralelor pierdute. De asemenea, medicul va consulta cainele pentru identificarea posibilelor complicatii ca: insuficienta renala, probleme neurologice, modificari ale tensiunii
Cainii care au suferit un astfel de episod, au sanse mai mari sa il experimenteze din nou. Fii foarte antent la semnele clinice ale socului, pentru a putea actiona rapid:
Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica ce cauzeaza crize, multe manifestate prin convulsii…
Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala virala la pisici, cu o rata mare a…
Cataracta se refera la incetosarea cristalinului ochiului, putand varia de la acoperirea partiala, pana la…
Pisicile si decoratiunile de Craciun sunt "inamici" vechi si probabil asa vor ramane mereu. Cei…
Rinotraheita virala felina este o infectie a cailor resiratorii superioare a pisicilor, adica a nasului…
Otravirea cu antigel este o problema foarte comuna in randul cainilor, mai ales la inceputul…