Tumorile mamare la pisici – Simptome, Tipuri si Preventie

Tumorile mamare la pisici – Simptome, Tipuri si Preventie

Unul dintre motivele pentru care medicii veterinari recomanda sterilizarea pisicilor, este acela ca sterilizarea este un mod de a preveni tumorile mamare – riscul ca o pisica sterilizata sa dezvolte tumori, fiind mult mai mic.
Tumorile mamare sunt o problema uriasa pentru pisici, studiile aratand ca 85% dintre cazuri sunt maligne.

Care sunt cauzele tumorilor mamare la pisici?

Tumorile mamare se dezvolta din cauza cresterilor bruste in nivelul homonilor la femelele de pisica, lucru care se intampla in timpul perioadei de “calduri”. Prin sterilizarea femelelor inainte de varsta de 6 luni, sau inainte de prima perioada de “calduri”, riscul de dezvoltare a tumorilor mamare, scade considerabil.

Simptome ale tumorilor mamare

Tumorile mamare sunt, la inceput, mici mase care se dezvolta sub piele. In timp, daca devin agresive, se pot transforma in ulceratii. Pisicile tind sa linga zona in exces ceea ce poate genera infectii si un miros neplacut.
Pe masura ce boala progreseaza, pisica va prezenta semne generale ale inrautatirii starii de sanatate – anorexie, depresie.

Diagnosticarea tumorilor mamare la pisici. Tipuri de tumori

Majoritatea tumorilor mamare sunt identificate la examenul fizic, de catre medicul veterinar, insa este foarte posibil sa fie observate si de catre stapani.
Cele mai multe dintre tumori nu sunt dureroase, insa odata ce cresc in exces, se pot transforma in rani.
Singurul mod prin care putem determina daca o tumora este maligna sau benigna, este biopsia.

Alte investigatii care se fac in cazul descoperirii unei tumori mamare:

  • Analize complete de sange si urina
  • Ecografii abdominale
  • Radiografii la torace – pentru a observa daca exista o extindere a cancerului

Tratamentul in cazul tumorilor mamare la pisici

Fiecare pisica trebuie evaluata minutios inainte de stabilirea unui plan de tratament, deoarece tratamentul agresiv poate sa nu fie o optiune, in fiecare caz.
Tratamentul include, de obicei, indepartatea chirurgicala a tumorii si a tesutului inconjurator. In functie de stadiu si de zona afectata, medicul veterinar poate recomanda si eliminarea ganglionilor limfatici sau a glandelor mamare alaturate.
O optiune este si indepartarea intregului lant mamar (toate glandele mamare de pe o parte) pentru a preveni raspandirea.

Cele mai multe pisici sunt trimise acasa in 1-5 zile dupa interventie, in functie de evolutie.

Restrictii dupa interventia chirurgicala:

  • Guler medical – timp de 10-14 zile, pentru a impiedica lingerea ranii
  • Limitarea accesului afara pentru 2 saptamani
  • Bandajarea si intretinerea unui igiene corecte in zona afectata
  • Folosirea unui asternut din hartie, pentru litiera

De asemenea, daca tumora extirpata se dovedeste a fi maligna, monitorizarea evolutiei pisicii este curciala. Se recomanda radiografii si ecografii, la fiecare 3-6 luni.

Prevenirea tumorilor mamare la pisici

Asa cum spuneam la inceputul acestui articol, sterilizarea femelelor de pisica este o metoda eficienta de a micsora considerabil riscul de dezvoltare a tumorilor mamare. In aceasta directie, medicii veterinari recomanda sterilizarea inainte de varsta de 6 luni, sau inainte ca femela sa isi atinga maturitatea sexuala si prima perioada de “calduri”.

Nu se cunosc efectele sterilizarii pentru pisicile mai in varsta, care prezinta deja tumori mamare, insa, sterilizarea se recomanda si in acest caz, pentru prevenirea altei afectiuni ce pune viata in pericol – infectia uterina, denumita piometru.

 

Sursa foto: unsplash.com