Sector 1: 0746.984.984
Sector 2: 0728.522.255
Sector 3: 0784.993.993
Sector 5: 0749.284.284
Valcea: 0756.994.994

Curatarea urechilor la pisici si caini   arrow

Curatarea urechilor la pisici si caini

Infecțiile auriculare sunt unul dintre principalele motive pentru care animalele de companie ajung la veterinar. Din acest motiv, atragem atenția asupra importantei pe care o are curățarea urechilor, in rutina de îngrijire a animalului dumneavoastră.

Cum se face curatarea urechilor la caini

Patrupedul tau desi isi face zilnic igiena corpului, exista cateva zone pe care nu le poate curata singur. Una din aceste zone sunt urechile care, daca nu sunt ingrijite asa cum trebuie, se pot infecta si pot provoca problemele atat cainelui, cat si stapanului.

Pentru prevenirea unor astfel de probleme este recomandat sa cureti si sa igienizezi periodic urechile cainelui tau.

Când va hotărați sa-l curățați in urechi adoptați o poziție confortabila atât pentru dumneavoastră cât si pentru cățel. Alegeți un loc unde sa nu fie distras diverse lucruri, de preferat undeva afara pentru ca o sa simtă nevoia sa se scuture. Folosiți un ton vesel si laudativ, transformați totul într-o joaca.

Dischetele demachiante sau tampoanele de vata sunt cele mai des folosite pentru partea exterioara (lobul urechii). Pentru canalul interior se folosesc produse lichide.

Nu folosiți bețișoare de nici un fel, indiferent dacă sunt pentru urechi sau nu. Acestea pot înțepa timpanul dacă se scutura sau da din cap.

Există o mulţime de soluţii pentru curăţarea urechilor câinilor, iar dacă nu ştiţi pentru care să optaţi, puteţi întreba medicul veterinar. Produsele pentru curatatul urechilor cainilor se cumpara din magazinele de specialitate. Nu folositi produse pentru oameni pentru ca animalul are pielea mai sensibila si se poate irita.

Mângăie capul si urechile patrupedului. In acest fel el nu va dezvolta o fobie pentru ca ai încercat sa ii bruschezi urechile pentru a i le curata. Începe prin a ridica urechile si prin a te uita in interiorul acestora.

Daca exista multa ceara uscata pe pereti picura solutia pentru urechi in conductul auditiv si asteptati 30 de secunde ca sa se inmoaie ceara, in tot acest interval masand usor baza urechii. La final inclina usor capul catelului, astfel incat excesul de lichid sa cada pe un servetel. Apoi lasati cainele sa se scuture, e un reflex natural de-al lui, astfel ca indeparta solutia si ceara dizolvata.

Inspectați din nou urechea si observați daca a mai rămas ceara sau mizerie in conductul auditiv. O cantitate mica de ceara e natural sa mai ramana acolo si nu e recomandat sa raclați pereții conductului de toată ceara. Daca a mai ramas atunci cu o compresa sterila înfășurată pe deget ștergeți interiorul urechii doar pana in punctul in care aveti vizibilitate. Nu încercați sa curățați urechea câinelui in profunzime deoarece riscați sa produceți leziuni ale timpanului sau conductului auditiv, rezumați-va la curățarea bazei acesteia.

Atunci cand urechea arata curata si fara iritatii acesta procedura s-a incheiat si puteti trece la cealalta ureche. La final recompensati si laudati catelul.

In cazul in care observati in interiorul urechii inflamare sau umflaturi, miros neplacut si persistent, secretii suspecte sau daca patrupedul este sensibil la atingerea urechilor va recomandam sa consultati un medic veterinar. Este posibil ca animalutul dumneavoastra sa aiba o infectie la nivelul urechilor.

Cum se face curatarea urechilor la pisici

Este posibil ca pisica dumneavoastra sa nu aiba nevoie niciodata de o curatare a urechilor, insa acest aspect difera de la pisica la pisica.

In aceste cazuri fericite, de urechi sanatoase, este suficient sa verificati lunar nivelul de mizerie acumulat si daca exista vreun miros ce ar putea indica o problema. Daca observati schimbari ingrijoratoare este important sa mergeti cu animalutul la un medic veterinar.

Procesul de curățare a urechilor la pisici este unul destul de simplu.

Pentru a incepe, trebuie sa aveti la indemana niste comprese sterile, servetele si o solutie de curatat urechile – medicul veterinar este cel mai in masura sa va recomande o solutie potrivita pentru pisica dumneavoastra.

Nu se recomandă curățarea urechilor cu apă, apă oxigenată sau produse recomandate oamenilor. Pielea animalelor are un pH diferit de cel uman și o floră bacteriană diferită și de aceea produsele pentru oameni sunt contraindicate.

Inainte de a incepe procesul de curatare a urechilor puteti infasura animalutul intr-un prosop pentru a-l mentine calm. Este recomandata o a doua persoana care sa tina pisica pentru a face intregul proces mai usor.

Picurați soluția de curățare a urechilor recomandata de medicul veterinar in canalul auricular si masați baza urechii câteva secunde așteptând sa se înmoaie ceara. Înclinați usor capul pisicii, astfel încât sa se scurgă excesul de lichid pe un șervețel. Lăsați pisica sa isi scuture capul pentru a îndepărta si restul de lichid si ceara rămasă.

Inspectați urechea din nou si dacă obervati ca a mai rămas lichid sau ceara, înfășurați o compresa sterila in jurul degetului si curățați excesul de lichid din canalul auricular. Nu încercați sa curățați urechea in profunzime deoarece riscați sa cauzați probleme urechilor.

Repetați procedeul si la cealaltă ureche. La final, nu uitați sa răsfățați pisica pentru ca a fost cuminte in timpul procedurii de curățare a urechilor.


Animalutul tau necesita curatarea urechilor?

Suna pentru programare!


Cat de des este necesar sa curatam urechile cainilor si pisicilor?

Frecventa acestei operatiuni este data de mai multi factori si difera de la individ, la individ. Spre exemplu, cainii cu urechile clapauge au nevoie de curatare, mai des decat cei cu urechile ridicate. La fel, pisoii, sau cateii tineri, necesita atentie sporita, pentru ca tind sa se murdareasca mai des, decat adultii.

Recomandam sa examinați urechile animalelor, o data pe saptamana. In cazul in care nu exista mirosuri neplăcute, sau exces de ceara, aceasta frecventa este suficienta pentru evitarea problemelor.
In cazul in care animalul produce ceara in exces, sau urechea emana un miros respingător, o vizita la medicul veterinar este necesara.

Situatii care necesita o curatare suplimentara a urechilor cainilor si pisicilor

  • Raia auriculara – raia auriculara produce infectii ale urechii. In acest caz, veterinarul va incepe aceste proceduri si va va sfatui sa le continuati acasa, cu o anumita regularitate. Mai mule despre raia auriculara la pisici, puteti gasi AICI.
  • Otita – in cazul inflamatiilor sau infectiilor urechii, este necesara o igiena suplimentara. Mai multe despre otita la caini, puteti gasi AICI.
  • Alergii – unele animale de companie au alergii la diversi factori externi, lucru care determina iritatii ale canalului. In astfel de cazuri, medicul veterinar poate recomanda curatarea mai frecventa a urechilor.
  • Inotul – cainii care inoata des sunt predispusi la infectii auriculare, din cauza apei care poate ramane in canal.
  • Acumularea de ceara in exces – anumite rase – de exemplu, pisicile Persane sau cainii Shar Pei – sunt cunoscute pentru producerea de ceara in exces, in canalul auricular

Pentru ca este o operațiune delicata, nu multi stăpâni se aventurează in a o duce la bun sfârșit. Echipa noastră va sta la dispoziție, de fiecare data când aveți nevoie de ajutor, pentru curățarea urechilor animalului de companie.