Sector 1: 0746.984.984
Sector 2: 0728.522.255
Sector 3: 0784.993.993
Sector 5: 0749.284.284
Valcea: 0756.994.994

Reactii alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile diverselor insecte

Lunile calde includ adesea certurile cu albinele, viespile si tantarii. Foarte des, muscaturile si intepaturile lor produc o reactie alergica care se adauga la nefericirea noastra.

Acelasi lucru este valabil si cu animalutele noastre. Reactiile alergice sunt la fel de frecvent intalnite la animalele noastre de companie si pot aparea la caini si pisici indiferent de varsta, rasa sau sex. In general, este nevoie de cateva expuneri inainte ca reactia alergica sa se produca, iar severitatea reactiei poate varia de la usoara la grava:

  • Usoara: Reactiile alergice usoare (slabe) se manifesta prin febra, slabiciune si pierderea apetitului. Probabil, reactiile alergice usoare de asemenea se asociaza cu o reactie imuna de la o vaccinare. Acest tip de reactii se remediaza in general fara tratament.
  • Moderata: Urticaria este o reactie vasculara moderata a pielii evidentiata prin blande sau pustule si inflamarea rapida si tumefierea buzelor, pleoapelor si a regiunii gatului. Acest tip de reactie alergica este in general foarte pruriginoasa (produce mancarime pronuntata). Urticaria poate progresa spre anafilaxie si este considerata o conditie care poate pune in pericol viata animalutului afectat. Ea este considerata cea mai comuna reactie alergica la caini.
  • Grava: Cea mai severa reactie alergica este anafilaxia (socul anafilaxic), un raspuns alergic grav, brusc care produce respiratie dificila, colaps si foarte probabil moartea animalului afectat. De regula, simptomele isi fac aparitia in cateva minute dupa ce o insecta reuseste sa muste sau sa intepe si evolueaza rapid. De obicei, simptomele sunt reprezentate de debutul brusc al vomitarii, diaree, mers vaccilant, diminuarea rapida a tensiunii arteriale, inflamarea laringelui (edem laringian) ducand la obstructia cailor respiratorii, convulsii si colaps cardiovascular sau moarte. Retineti ca acest tip de reactie pune in pericol viata companionului dumneavoastra.

Atat anafilaxia, cat si urticatia sunt declansate de anticorpii pe care sistemul imun i-a produs pentru un anumit component al veninului insectei. Anticorpii determina celulele inflamatorii de tipul bazofilelor si mastocitelor sa elibereze substante care produc reactia alergica. Majoritatea animalutelor alergice la intepaturile de insecte vor dezvolta edeme la nivelul fetei (umflarea fetei) si blande, foarte rar anafilaxie.

Ingrijirea veterinara de specialitate in cazul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile insectelor

Nu exista niciun test pentru diagnosticarea anafilaxiei sau urticariei, dar medicul vostru veterinar poate determina prezenta unei reactii alergice efectuand o scurta examinare clinica. Anamneza va dezvalui expunerea recenta la intepaturile de insecte.

Tratamentul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor dupa intepaturile insectelor

Anafilaxia este o reactie alergica de extrema urgenta care se poate produce rapid dupa intepatura de insecte.

Medicul veterinar va initia imediat terapia de sustinere, de urgenta. Aceasta va include stabilirea unei cai respiratorii deschise, administrarea oxigenului si a fluidelor intravenoase pentru a creste tensiunea arteriala. Foarte probabil, acesta ii va administra animalutului vostru medicamente ca epinefrina si corticosteroizi.

Animalele care supravietuiesc primelor cateva minute, de obicei, isi revin la normal.

Daca animalutul tau este cunoscut ca fiind alergic la intepaturile de insecte, medicul tau veterinar iti poate recomanda sa-i administrezi Benadryl (difenhidramina) in fazele timpurii ale reactiei alergice. Din pacate, medicatia orala este posibil sa nu fie suficienta, astfel ca va trebui sa va duceti animalutul la medicul veterinar pentru examinare si tratament.

Prevenirea inteparii cainilor si pisicilor de catre insecte

In general, nu exista nici o modalitate de a preciza daca animalutul vostru va avea o reactie alergica.

Daca el a prezentat o reactie anterioara, asigurati-va ca medicul veterinar este pus la curent cu acest lucru si de asemenea ca reactia alergica este mentionata in fisa medicala a animalutului dumneavoastra.

Deoarece fiecare reactie alergica devine din ce in ce mai severa, ar trebui sa aveti epinefrina la indemana si sa stiti cum sa o utilizati daca este cazul.

Exista rase, indeosebi cele cu par scurt si cele brahicefalice, care au o reactie alergica puternica la intepatura de pureci. Pe perioada verii aceste animale trebuie deparazitate extern la 2 sau 3 saptamani cu pipete de tip Frontline, Advantix etc. tocmai pentru a intrerupe ciclul biologic al purecilor.

Mergi inapoi la pagina Informatii utile